fbpx
Kategoriler
Obezite Haberleri

Şekerli İçecek Satışları %20 Düştü

Dünya sağlık örgütü başta olmak üzere, tüm dünyanın kabul ettiği, birçok hastalığa yol açan şekerin, Obezite.com olarak ülkemizde de şeker karşıtı kampanyalarla yasaklanmasını istemekteyiz. (Lütfen yazımızı sevdiklerinizin de görmesi için mümkün olduğunca paylaşınız…)

Şekerin zararlarının anlatıldığı, uluslararası kabul görmüş tüm araştırmaları da, bu konuda bilgi düzeyimizi artırmak ve bunları yayınlamak adına yoğun çaba harcamaktayız.

Şekerli içecekler ülkemizde de yasaklansın! En iyi tedavi hiç hasta olmamaktır.

amerikan_kalp_dernegi_haberiAmerikan Kalp Derneği’nin haberine göre, şekerli içecek tüketiminin zararları doğrultusunda yapılan bir kampanyanın verileri araştırılmış ve bu verisel araştırma sonuçları paylaşıldı. Şekerli içecek satış oranlarındaki değişim ve bu doğrultuda kampanyaya dair etki derecesi ölçülmüştür.

New Orleans’ta yapılan yeni bir araştırma, toplumun şekerli içeceklerin sağlık üzerindeki etkileri hakkında eğitilmesinin, müşterilerin satın alma alışkanlıkları konusunda çarpıcı değişimlere neden olduğunu göstermektedir.

Amerikan Kalp Derneği 2016 yılı Bilimsel Toplantısı’nda sunumu yapılan araştırmaya göre, toplumsal eğitim çabalarıyla bir araya gelen politika değişiklikleri, Maryland, Howard County eyaletindeki şekerli içecek satışlarında yüzde 20’ye varan bir düşüşe yol açmıştır.

Şekerli içecek satışı yüzde 20 düştü

Araştırmacılar gazlı içecekler, sporcu içecekleri, enerji içecekleri, meyve suları ve aromalı su ve çayları kapsayan, şekerli içecek satışlarını analiz etmişlerdir.

Savunucular, bu tarz içeceklerin, hem çocuklar hem de yetişkinler açısından, boş ve fayda sağlamayan kalori ifade eden kaynakların başında geldiğini söylemiştir. Yanı sıra, aşırı miktarda şeker tüketimi obezite, kalp hastalığı riskinin artması, diyabet, diş çürümeleri ve diğer sağlık konularıyla da ilişkilidir.

Araştırmayı yöneten, Connecticut Üniversitesi UConn Rudd Center Gıda Politikaları ve Obezite Merkezi yöneticisi Ph.D Marlene B. Schwartz, ulusal eğilimin kişilerin şekerli içecek tüketimini azaltmaları yönünde ilerlediğini söylemiştir. Schwartz ayrıca, bu eğilimi izlemeye devam etmenin olumlu olacağını, sürekli düşüş gösteren ivmeyi görmeye devam edeceklerinden emin olduğunu ifade etmiştir.

Şekerli içecek yasağı

Araştırma, 2012 yılında, Howard County eyaletinde Horizon Vakfı ve birkaç toplum gönüllüsü tarafından yürütülen kampanyayı incelemiştir.

Araştırmacılar, Howard County eyaletindeki 15 süpermarkette, en çok satan markaların haftalık şekerli içecek satışlarını, pazarın ürün fiyatlarına olan etkilerini kontrol altına almak ve kampanyanın etkilerini gözlemleyebilmek adına, Pensilvanya’nın doğusunda yer alan 17 süpermarketle eşleştirerek karşılaştırmıştır.

Araştırmada, bakkal ve küçük marketler gibi, süpermarket dışı satıcıların satış verileri kullanılmamış olup, yanı sıra satış değerlendirmesi de tüm marka satışlarını değil, sadece en çok satan markalar üzerinden yapılmıştır.


Elde edilen bulgular doğrultusunda, Howard County eyaletindeki bu kampanya hareketi sonucunda;

Kampanyanın yapıldığı marketlerde şekerli ve gazlı içecek satışları yüzde 20 azalırken, karşılaştırmanın yapıldığı kampanya yapılmayan marketlerde satışlar sabit kalmaya devam etmiştir.

Yine bu hareket, meyve aromalı şekerli içecekler ve yüzde 100 meyve suyu satış oranlarında yüzde 15 seviyesinde bir düşüşe neden olmuştur.

Araştırmacılar, bu çalışmanın kampanyanın şekerli içecek tüketimi üzerindeki etkilerini ölçmek adına perakende satış verilerini kullanan ilk çalışma olduğunu belirtmiştir. Bu anlamda, çalışma, kampanyanın etkili olduğu bir bölümü tanımlamasa da, Schwartz, daha fazla değişiklik için çok yönlü yaklaşımın gerekli olduğuna inanmaktadır.amerikan_kalp_dernegi_haberi

Bu noktada Schwartz,  nüfus düzeyindeki değişikliklere bakıldığında, bu değişikliklerin herkes için geçerli bir etki yaratması mümkün olmadığını, nüfus seviyesinde bir değişiklik oluşturmak ve etkiyi maksimize etmek için pek çok farklı şeyi denemek gerektiğini belirmiştir.

Geçtiğimiz hafta, 4 ABD şehrindeki seçmenler şekerli içecekler için vergiyi onaylarken, aynı anda Şikago Yerel İdare Ofisi üyeleri de kola vb. gazlı içecekler, aromalı çaylar ve sporcu içecekleri, diyet kola ve diğer şekerli içecekler için ek vergi uygulanması için oy kullanmışlardır.

Berkeley-Kaliforniya, ABD Kızılderili Koruma Bölgesi ve Philadelphia’nın tamamı, tüketimin azaltılması için uygulanan şekerli içecek vergileriyle daha önce tanışmıştır.


Sonuç olarak;

  • Her türlü asitli ya da asitsiz şekerli içeceklerin, sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda toplumun her kesimi mütabakat sağlamış durumda.
  • Kampanyaların, olumlu ya da olumsuz nasıl bir sonuç ortaya çıkaracağı tam olarak kestirilemezken, yazıdaki çalışmanın sonuçları bu konudaki umutlarımızı artırmıştır.
  • Bu tarz kampanyaların uygulandığı farklı ülkeler olmasına rağmen, somut verilerle yapılan ilk araştırma budur.
  • Türkiye’de de böyle bir kampanya için öncü olmak istemekteyiz. Dolayısıyla bu yazının herkese ulaşması için paylaşmanızı rica ederiz.
  • Abur cubur ürünlere de obezite vergisi getirilmesini teklif etmekteyiz.
  • Ülkemizdeki bu kampanyalarda elde edilen gelirin, yine sağlıklı yaşamı koruma adına (koşu yolu, park, bahçe, yürüyüş alanları, ücretsiz spor salonları) kullanılmasını talep ediyoruz.

Kaynak : www.news.heart.org