fbpx
Kategoriler
Obezite Haberleri

Aile Sofraları Yeme Alışkanlıklarını Geliştiriyor

Aile ilişkilerinin nasıl olduğu fark etmeksizin, aile sofralarında yemek, gençlerin yeme alışkanlıklarını geliştiriyor.

Aile ilişkilerinin nasıl olduğu fark etmeksizin, aile sofraları, gençlerin yeme alışkanlıklarını geliştiriyor. Yeni bir grup çalışması, aile biriminin günlük rutinleri ne kadar iyi yönettiğine yönelikti. Aile sofraları ile yemek yemenin günlük olarak ne kadar iyi yönetildiğine, iletişim kurup kurulmadığına bakılmadı.

Gençlerin akşam yemeği için aile sofrasında olmaya kendilerini zorladıklarında daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu vurguluyor. Araştırma lideri, aile ilişkileri konusunda çalışan ve beslenme profesörü Jess Haines ile birlikte çalışan diyetisyen ve doktora öğrencisi Kathryn Walton,  “Yemek masasının etrafında bir araya gelmek büyülü bir şey” diyor.Aile yeme alışkanlıkları

“Bu, ailelerin konuşmaları, birlikte zaman geçirmeleri ve problem çözmeleri için, yoğun günlerinden dinlenebilecekleri bir zaman. Aynı zamanda ebeveynlerin sağlıklı beslenme davranışlarını modelleyebilecekleri bir zamandır.

Aile sofraları daha çok sağlıklı yiyecek barındırıyor

Araştırmacılar, birlikte yemek sofrasına oturan ailelerin, ergenler ve genç yetişkinlerin daha fazla meyve ve sebze yediklerini ve daha az fast-food ve paket öğelerini tükettiklerini bulmuşlardır.

21 Kasım 2018’de Amerikan Tabipler Birliği Dergisi’nde yayınlanan çalışma, 2011’de 14 – 24 yaşları arasında ebeveynleriyle birlikte yaşayan 2.700’den fazla katılımcıyı inceledi. Katılımcılara aileleriyle akşam yemeğine ne sıklıkta oturdukları, aile ilişkilerinin ne kadar iyi olduğu soruldu. Meyve ve sebze tüketimini, şekerli içecekleri, fast food yemeklerini ve paket yemeklerini ne kadar fazla kullandıkları soruldu.

Çalışma, aile yemeklerinin, hem yüksek hem de düşük yönde ilişkiye sahip ailelerin ergenleri için daha iyi bir besin alımı ile ilişkili olduğunu buldu. Haines, “Aile yemeklerinin yararını elde etmek için, öğünün büyük bir lezzet ilişkisi olması gerekmiyor” dedi. “Dondurucudan çıkardığınız bir şey olsa bile, yanına poşetli bir salata ekleyin ve iyi bir beslenme yemeği yiyin.”

Aile sofraları

Walton, evde yaşayan birçok gencin, akşam dışı etkinlikler veya yarı zamanlı işlerle meşgul olduğunu belirtti. Bu doğrultuda aile üyeleriyle akşam yemeği için zaman bulmalarının zor olduğunu söyledi. Ancak bu zamanı günde bir kez bulmak – birlikte kahvaltı yapmak bile olsa – aynı derecede etkili olabilir.

Walton, ayrıca aile üyeleri yemek hazırlamaya yardımcı olduklarında, keyifli yemek yemelerinin daha muhtemel olduğunu söyledi. Bütün ailenin katılımı hazırlık zamanını azaltmaya yardımcı olur ve ergenlere önemli yiyecek becerileri öğretir. Birlikte her öğün için geçerlidir: Bir kez beraber yiyerek başlayın ve aile programının izin verdiği şekilde daha sık birlikte sofraya oturun.

Halen Toronto Hasta Çocuk Hastanesi’nde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışan Walton, yoğun ailelerin birlikte yemek yemesini kolaylaştıracak yolları araştırmayı umduğunu söyledi. Hafta sonları, hafta içi yenecek yemekler için hazırlamanın, ailelerin karınları acıkmaya başladığında dışarıda yemek yemeye gitmekten kaçınmasına yardımcı olabileceğini söyledi.

Walton, “Araştırmamız, aile yemeklerinin, ailenin birlikte ne kadar iyi ilişkisinden bağımsız olarak, tüm ailenin besin alımını iyileştirmenin harika bir yolu olduğunu buldu” dedi. “Birlikte bir yemek hazırlamak ve tadını çıkarmak aynı zamanda aile bağlarına da yardımcı olabilir. Bu bir kazan-kazan sistemi.” (Bu yazı en son 29 Ekim 2020 tarihinde güncellendi.)

Bizim yorumumuz;

  1. Aile sofraları ve aile yemeklerinin tüketimi, bizim kültürümüze uymaktadır.
  2. Yapılan araştırmalar, sağlıklı yeme alışkanlıkları edinmek için aile ilişkilerinden bağımsız olarak, aile ile beraber yemek yemenin etkili olduğunu ortaya koymuştur.
  3. Günümüzde iş yoğunluğundan bunu uygulamak çok mümkün olamasa da haftada birkaç kez ile başlanmalı. Zamanla beraber yenen yemeklerin sayısının artırılması tavsiye edilmektedir.
  4. Aile sofralarında beraber yemek yemenin, sadece sağlıklı beslenme alışkanlığı için değil aile bağlarını geliştirici etkisi de gözardı edilmemeli.

Kaynak: https://news.uoguelph.ca/2018/11/family-dinners-improve-teens-eating-habits-no-matter-how-well-family-functions-new-u-of-g-study-finds/

Bir cevap yazın

draw-freehand.png
Yazı ile ilgili yorumlarınızı paylaşabilir ya da sormak istediğiniz soru varsa aşağıdaki formu kullanabilirsiniz. Sorulara en kısa sürede yanıt vermeye çalışacağız. Lütfen iletinizi gönderirken dil bilgisi kurallarına özen gösteriniz.
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.