Günün en önemli ve en kıymetli öğünü olan kahvaltı ne yazık ki en çok atlanan, önem verilmeyen öğünüdür. Bu durum bizi çeşitli sağlık sorunlarıyla karsı karsıya getirebilir. Obezite, algı bozuklukları, aşırı sinirlenme gibi. Bu yüzden kahvaltının öneminden bahsetmek istiyorum.
Kahvaltıdan önceki öğünü yaklaşık 12 saat önce yemiş oluruz bu yüzden vücudun kaybettiği enerjinin tekrar alınması ıcın kahvaltı yapmalıyız. Vücut sabah uyandığında, birçok besin öğesine ihtiyaç duyar. Uzun süre açlığın ardından yapılan kahvaltı metabolizmamızı canlandırır, kilo kontrolüne yardımcı olur. Günlük performansı ve basarıyı olumlu etkiler.
Beyin glikoza ihtiyac duyar ve kendısının glikoz deposu olmadıgı için bunu vucuttan almak zorundadır fakat dediğim gibi 12 saatlik bir uykuda glıkoz da tukenmıs olur. Bu yuzden sabah muhakkak kahvaltı yapılmalıdır. Eğer beyin ihtiyaç duydugu glikozu alamazsa yorgunluk , baş agrısı , halsizlik , dikkat ve algılama bozuklukları görülebilir.
Bazen kilo verme kaygısıyla kahvaltının atlandıgına şahit oluyorum. Malesef ki kahvaltı ogununu atlamak kilo almaya sebep olur. Bir de kahvaltı yapmadan spor yapmanın yag yakımına yardımcı oldugunu düşünenler var. Belki kısa vadede yag yakımını saglasa da kilo verme uzun vadeli bir durumdur ve bu yanlıs bıze yag doku olarak geri dönebilir. Kahvaltı yapmadan spor yapan bıreylerde halsızlık , bas donmesı , tansıyon dusmesı gıbı bırcok sıkayeti duymak mümkün.
Yeterli ve dengeli kahvaltı yapan bireyler güne istekli ve mutlu baslar.
Peki yeterli ve dengeli bir kahvaltı nasıl olmalıdır?
Günlük enerjinin 1/4’u veya 1/5’ini kahvaltıdan sağlamamız gerekir. Bu da yaklaşık 400-600 kaloriye denk gelir.
Protein ihtiyacımıza yönelik olarak yumurta ve süt ürünleri masamızda bulunmalıdır. Günlük protein ihtıyacının yaklasık 1/4’unu kahvaltıda almaya çalışmalı, bu miktarın altına inmemeliyiz.
Sebze ve meyve de düzenli bir kahvaltının olmazsa olmazıdır. Bu sayede posa içeriği yüksek besinler almıs oluruz
YANLIŞ KAHVALTI ÖRNEKLERİ
- Poğaça ve hazır meyve suyu
- Çikolata ve kahve
- Çay ve bisküvi
DOĞRU KAHVALTI ÖRNEKLERİ
- Yumurta , yeşillik , tam buğday ekmeği , süt
- 1/2 simit , ayran , fındık , domates
- Meyve , yoğurt , ceviz , tam tahıllı gevrek
- Muz , süt , ceviz , kepekli kraker
Eğer siz de yogun bir hayata sahipseniz ve kahvaltı yapmaya vakıt bulamıyorsanız lütfen kahvaltının çok önemli oldugunu tekrar düşünün ve yukarıdaki yanlış kahvaltı örneklerinden uzak durun.
Hiçbir şey bulamıyorsanız, kahvaltılık gevrek yiyin. İçinde yüksek lif, posa, kuru meyveler ve bazen de yağlı tohumları barındıran bir kahvaltılık gevreği süt ile yediğinizde de, vücudunuzun ihtiyacını karşılayabilirsiniz.