Günde bir yumurta tüketilebilir mi, zararlı mıdır? İnsanlığın her döneminde tüketilen ve faydalı bulunan yumurtanın, içerdiği kolesterol dolayısıyla kalp damar hastalıkları açısından risk oluşturacağı düşünüldü. Bu yüzden tıp camiası tarafından diyette alımı kısıtlı tutulmuştur. Kolesterole dair yapılan araştırmalar sonrasında ortaya çıkan veriler, kolesterolün düşük ya da yüksek olmasının doğrudan hastalıklarla ilişkilendirilemeyeceği ortaya çıkardı.
Yumurta ve inme (felç) arasındaki ilişkiyi, günde bir yumurta yemenin faydalarını, sitemiz editörlerinden Dr. Mehmet Günata’nın yazısından öğreneceğiz.
”Yumurta tüketmek, kalp hastalıkları başta olmak üzere nörolojik sağlık sorunlarına neden oluyor.” cümlesini fazlasıyla duyduk. ‘‘Kolesterol zararlıdır, yumurta yemeyin. Yağdan uzak durun…” Bu cümleler günümüzde geçerliliğini kaybetmeye devam ediyor. Günümüz tıp bilgisi; doğal, yeterli ve sağlıklı beslenip egzersiz yapıldığında en sağlıklı bedene kavuşmanın hayal olmadığını gösteriyor.
2015–2020 Dietary Guidelines, yayınlandığından beri çok sayıda tartışmaya konu oldu. Özellikle kolesterol üst sınırının kaldırılması başlı başına çok büyük bir olaydır. Kolesterol içeriği yüksek besinlerden sayılan yumurta da haliyle aklanmaya başladı. Rehber yayınlandığında, konu hakkında yayınlar, meta analizler yakında yayınlanır demiştik. Ve beklenen gibi de oldu. Yumurta tüketiminin sağlıklı olduğunu destekler nitelikteki ilk çalışmalar yayınlandı.
Çalışmada, günde bir yumurta tüketmek, kardiyovasküler (kalp-damar) hastalıklara bağlı mortaliteyi (ölümleri) azaltmazken, inmeyi %12 oranında azaltıyor. İnmenin, ABD’de 5. en sık ölüm nedeni olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda; çalışmanın ortaya koyduğu sonucun oldukça değerli olduğunu görebiliyoruz. Konu hakkında yayınlanması beklenen çalışmaları sabırsızlıkla bekliyorum. Bakalım bizi ne bekliyor, sağlıcakla kalın.
İnt. Dr. Mehmet Günata
Günde bir yumurta yersek ne olur, yumurta yemek sağlıklı mı, yumurta yersek kalp krizi geçirme riski olur mu gibi sorularımıza da yanıt bulmuş olduk. Yumurtanın doğal olması, sağlıklı yaşam açısından sitemizin önerileri arasındadır.
Referanslar:
1) Alexander DD, Miller PE, Vargas AJ, Weed DL, Cohen SS. Meta-analysis of egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke. J Am Coll Nutr. 2016 Oct 6:1-13.
2) U.S. Department of Health and Human Services and U.S. Department of Agriculture. 2015-2020 Dietary Guidelines for Americans. 8th Edition. December 2015. Pages 23-25
3) Kochanek KD, Xu JQ, Murphy SL, Arias E. Mortality in the United States, 2013. NCHS Data Brief, No. 178. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics, Centers for Disease Control and Prevention, US Dept. of Health and Human Services; 2014.
4) Mozzafarian D, Benjamin EJ, Go AS, et al. Heart disease and stroke statistics—2015 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2015:e29–322.