fbpx
Kategoriler
Obezite Obezite Araştırmaları Obezite Haberleri

Obezite ve Kilo Artışı Ölüm Riskini Arttırıyor

Obezite ve kilo artışının birçok hastalığa yol açtığı ve buna bağlı olarak ölüm riskini artırdığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu gerçeği 16 yıl boyunca 225,000 kişiyle süren bir araştırma ışığında, obezitenin ölüm riskini hangi oranlarda artırdığı tespit edildi.

Araştırmada obezite ve aşırı kilonun; kalp hastalığı, kanser ve diğer çeşitli hastalıklardan dolayı ölüm riskini artırdığı sonucuna varıldı.

Yeni bir araştırmaya göre aşırı kilolu veya obez olan yetişkinlerde kalp hastalığı, kanser veya diğer hastalıklardan ölüm riski çok daha yüksektir. Ayrıca araştırmacılar, ölüm riskinin alınan aşırı kilo miktarı ile orantılı olarak arttığını tespit etti.

Çalışmada, Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Küresel Sağlık Profesörü olan Stokes ve meslektaşları; 3 büyük çalışmada 225.000’den fazla katılımcının her birinin maksimum beden kütle indeksini (BKİ) yaklaşık 16 yıl boyunca ölçerek, onların kilo geçmişini izledi.

Araştırmacılar, anket yoluyla her iki yılda bir katılımcıların ağırlıklarını takip ederek, çalışma süresince eriştikleri en yüksek BKİ değerini ölçümleyerek, bu değerleri düşük kilolu (18.5 BKİ’den az), normal kilolu (18.5-25 BKİ), fazla kilolu ( 25-30 BKİ), obez (30-35 BKİ) ve morbid obez (35 BKİ’den büyük) olarak kategorize etmişlerdir.

Daha sonra katılımcıları, hangilerinin öldüğünü ve ölüm nedenlerini belirterek ortalama 12 yıl izlediler.

Araştırmacılar, bir kişinin ölme riskinin BKİ değerine göre arttığını bulmuşlardır: Aşırı kilolu kişiler için yüzde 10, obez için yüzde 34 ve morbid obez için yüzde 98 oranında bir risk artışı söz konusudur.

Aynı ölçek üzerinde;

Kalp hastalığından ölüm riski; aşırı kilolu kişiler için yüzde 23, obez kişiler için risk oranı yüzde 71 ve morbid obez için üç kat daha fazla…

Kanser hastalığından ölüm riski; yüzde 5 aşırı kilolular, yüzde 20 obezler ve morbid obezler için yüzde 50 artmış olarak bulunmuştur.

Çalışma kazanılan ek ağırlığın artmış ölüm riskini doğurduğunu ve diğer yandan kilo kaybının ekstra riski azaltıp azaltmayacağını söyleyemiyor. Stokes, “Bu gerçekten önemli bir soru ve gelecek araştırmalarda üzerinde durmayı amaçladığım bir soru.” dedi. “Bu yazıda kasıtlı ve kasıtsız zayıflama arasında bir ayrım yapmadık. Bu noktada aşırı kilolu ve obezite öyküsü olup olmadığını yaşam tarzı değişikliği ile kilo kaybettikten sonra bunu devam ettirip ettirmediğini söyleyemiyoruz.”

Çalışmanın kıdemli yazarı Andrew Stokes, sonuçların, obezitenin bazı insanların sağlığını koruyabileceği ve hatta hayatta kalma avantajı sağlayabileceği yönünde bir teori olan sözde “obezite paradoksu” kavramına darbe vurduğunu söyledi. (Bazı kesim, obezitenin insan sağlığını koruduğunu savunuyor. Bu çalışmayla, obezitenin bu insanların iddia ettiği gibi sağlığı koruyucu hiçbir etkisinin olmadığı ortaya çıktı.)

Stokes, “Kilo verme geçmişini değerlendirdikten sonra aşırı kilo ve obezite ile ölme riski arasındaki belirgin paradoksal ilişki tamamen ortadan kaldırıldı” dedi. Araştırmacılar, morbid obez olan insanların, normal ağırlığa sahip kişilere göre herhangi bir nedenle ölüm olasılığının 2 kat, kalp hastalığından ölüm riskinin 3 kat fazla, kanserden ölüm risklerinin ise yüzde 50 daha fazla olduğunu belirtti.

Stokes, obezite paradoksunu destekleyen sonuçlarla ilgili önceki çalışmaların, sadece katılımcıların BKİ değerinin belli bir zaman noktasında kontrol ettiğini ve kişinin gerçek aşırı kilosunu ömrü boyunca yansıtmayacak bir “anlık görüntü” olarak ürettiğini söyledi. Stokes, ayrıca “Bu durum, ölümcül bir hastalığa sahip birçok kişinin ölüm öncesi sıklıkla çok fazla kilo verdiğini düşündüğünüzde sonuçların önüne geçebilir” dedi.

Stokes, “Bazı insanlar kanser veya kalp rahatsızlığı gibi kronik bir hastalığın ortaya çıkmasına bağlı olarak istemsiz zayıflamaya sahiptirler. Bu çerçevede düşününce, normal kilo kategorisindeki bazı insanlar bir hastalık geliştiren ve ölüme giden yolda kilo veriyorlar. Bu ise bir önyargı olarak ortaya çıkıyor.”

“Fazla ağırlığın taşınmasının herhangi bir şekilde koruyucu olabileceğini düşünmek için biyolojik açıdan makul bir nedene sahip değiliz” diyen Kahan, ekstra kiloların vücutta stres yarattığını, buna karşın daha büyük yağ hücrelerinin zararlı inflamatuvar kimyasallar ve hormonlar ürettiğini belirtti. Aynı zamanda, Kahan, aşırı kilolu ve obez insanların kilo vererek,  sahip oldukları riskleri azaltabileceklerinin kanıtlanabileceğini düşünüyor.

Obezite Derneği sözcüsü Kahan, “Diğer birçok araştırma, orta seviyede kilo kaybının bile geniş kapsamlı sağlık sorunlarının iyileşmesine öncülük ettiğini göstermiştir” dedi.

Stokes da bu konuda aynı fikirde. “Bariatrik ameliyat denemelerinden, kilo kaybının hastalık ya da ölüm riskini azaltmada oldukça yararlı olduğuna dair güçlü kanıtlara sahibiz.”

Çalışma, İç Hastalıkları Yıllıkları’nın 3 Nisan sayısında yayınlandı.

Obezite.com ekibi olarak bizim de düşüncemiz, obezite ve aşırı kilonun hiçbir şekilde insan sağlığına olumlu bir katkısı olmadığı yönündedir. Obezitenin birçok hastalığa yol açtığı çoğu insan tarafından acı tecrübelerle öğrenilmiştir. Bunun yanında, kilo vermeye bağlı olarak ölüm dahil pek çok riskin azaltılabileceği ama en önemlisi yaşam konforunun artacağı konusunda hemfikiriz.

Kaynak:

https://consumer.healthday.com

Bir cevap yazın

draw-freehand.png
Yazı ile ilgili yorumlarınızı paylaşabilir ya da sormak istediğiniz soru varsa aşağıdaki formu kullanabilirsiniz. Sorulara en kısa sürede yanıt vermeye çalışacağız. Lütfen iletinizi gönderirken dil bilgisi kurallarına özen gösteriniz.
 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.