Akıllı telefonlar ve sosyal medya gençler arasında depresyonun çarpıcı artışının bir nedeni olarak incelenmektedir.
Kuşak kaymalarını inceleyen bir psikolog olan San Diego Eyalet Üniversitesi Öğretim Üyesi Profesör Jean Twenge, 2011-2015 yılları arasında genç akıl sağlığı sorunlarında ani bir artış yaşanırken, bunun nedenini öğrenmek istedi. Bu artış aniden, birkaç yıl içinde %50 oranında artan ve gençler arasında büyük depresif ataklarla gelişen şekilde ortaya çıktı.
Twenge, “Bu, gençlerin hayatlarındaki değişim yolunda bir yolculuğun başlangıcıydı” diyor.
Daha fazla inceleme ile Twenge, gençler arasında akıllı telefon kullanımındaki artışın, gençlerin tatminsizlik ve mutluluklarının düşmesiyle birlikte, işe yaramadıkları duygusunun yükselişine denk geldiğini fark etti.
Twenge, “Gençlerin hayatlarındaki en büyük değişim ve en yaygın değişiklik, daha fazla akıllı telefon ve sosyal medyada daha fazla zaman oldu” diyor. Akıllı telefonlar, gençlerin, zamanla sosyalleşmeyi ve uyumaya harcadıkları zaman da dâhil olmak üzere, hayatlarının çoğunu kesintiye uğrattı.
“iGEN: Neden Bugünün Süper Bağlantılı Çocukları Daha Az Asi, Daha Toleranslı, Daha Az Mutlu – ve Tamamen Yetişkinliğe Hazırlanmamış, Daha Toleranslı, Daha Az Mutlu – ve Tamamen Yetişkinliğe Hazırlanmayan Şekilde Büyüyor ve Bunun Bizim İçin Anlamı Nedir?” ‘in yazarı Twenge, “Boş zamanlarının çoğunu bir ekrana bakarak geçiren gençlere doğru yönelmenin bir etkisi olmazsa, bu çok şaşırtıcı olurdu” diyor. Bu vurgusuna rağmen, Twenge aynı zamanda tamamen akıllı telefon karşıtı değil.
Twenge, “Bu telefonu kullanmayı bırakmakla ilgili değil. Onlar harika cihazlar, ancak, özelikle gençler için sınırlı bir şekilde kullanılmalılar.” diyor. “Telefonun bir gereklilik olmadığından emin olun.”
Harvard EdCast’ in bu sayısında Twenge araştırmasını tartışıyor. Ayrıca, çocukların ve yetişkinlerin akıllı telefonlarını en sağlıklı şekilde nasıl kullanabileceği konusunda da tavsiyeler veriyor.
Yazımızı beğendiyseniz sağlıklı bir yaşam için lütfen sevdiklerinizle de paylaşın.
Kaynak: https://news.harvard.edu/gazette/story/2018/06/gse-phones-study/