fbpx
Kategoriler
Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi Sonrası Hatalar

Obezite cerrahisi sonrası hatalar yazısı, obezite cerrahisini bir mucize gibi görenler için. Kendisinin hiçbir şey yapmasına gerek olmadığını düşünenler için faydalı olacak bir yazı. Obezite cerrahisi hataları nelerdir, obezite ameliyatından sonra hastaların dikkat etmesi gereken konular nelerdir, sorularına da yanıt bulabilirsiniz.

Obezite, kişilerin yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra, pek çok sağlık sorununa da davetiye çıkaran bir hastalık olarak karşımıza çıkar. Bu noktada obezite problemi yaşayanlar, diyet, egzersiz gibi çabaların fayda vermediği durumlarda, cerrahi yöntemlere yönelirler.

Doğru uygulama ve alanında uzman kişilerce yapılan obezite cerrahileri, kilo verme ve vücut fonksiyonlarının düzene girmesi açısından olumlu etkiler sağlar. Hastaların istedikleri fiziksel görünümü ve sağlıklı yaşamlarını devam ettirmeleri için cerrahi müdahale sonrasında da dikkat etmeleri gerekir.

obezite_cerrahisi_sonrasi_yapilan_hatalar-5

Obezite, vücudu pek çok açıdan etkileyen bir durumu ifade eder. Bu yüzden cerrahi müdahalenin hemen sonrasında tam anlamıyla sürecin tamamlandığından söz etmek mümkün değildir. Aksine, cerrahi işlemden sonra devam eden süreç daha çok dikkat edilmesi gereken bir kavramdır.

Ameliyat sonrası ilk dönemlerde kilo kaybının gözle görülür seviyede olması ve bu hızlı kilo artışı, fiziksel doyum ve özgüven yaşatır. Bu da erken cerrahi dönemde yapılan hataları tetikleyen başlıca sebebi oluşturur.

Öyle ki, pek çok hasta, ameliyattan hemen sonra eski yaşam düzenine dönme eğilimi göstermektedir. Bu durum ise, ilerleyen dönemlerde obezitenin tekrar ortaya çıkışını hızlandırırken, vücutta başka yönlerden sağlık sorunlarının ortaya çıkışına da zemin hazırlar.

Obezite cerrahisi sonrası hatalar deyince akla ilk gelenler, beslenme düzensizliğin devam ettirmek ve yeterince egzersiz yapmamaktır. Bu doğrultuda, obezite ameliyatı sonrası en sık yapılan hataları ayrıntılı olarak açıklamaya çalışalım.

Ameliyat Sonrası Aynı Hızda Kilo Vereceğini Düşünmek

Konunun başında bahsettiğimiz gibi obezite cerrahisi, kilo kaybına büyük ölçüde yardımcı olur. Kişinin ameliyat sonrasındaki yaşam tarzı ve alışkanlıkları önemlidir. Kilo vermenin daha aktif ve sürekli olmasına yardımcı olan en büyük faktördür.

Hal böyle olunca, ameliyat öncesi kötü alışkanlıklarına devam eden kişilerin sağlıklı kalmak istemeleri, bir anlamda mucize beklemek olur. Ameliyat sonrası ilk birkaç aylık dönemde (genelde 6 aylık bir süreçtir.) kilo kaybı yüksek seviyede olur. Hastalar da artık tamamen kilo probleminden kurtulduklarına dair bir inanç kazandırır.

Bu inanç ise, artık dikkat etmelerine gerek olmadığı düşüncesinin oluşmasına yardımcı olur. Ve kişiler eski beslenme düzenlerine ve hareketsiz yaşamlarına geri dönerler.

Oysa ameliyat sonrası verilen kilo kaybının ilk başlardaki gibi hızlı olmaz. Devamında da doğru beslenme ve egzersiz dahilinde kilo vermeye devam edilebileceği bilincinin hakim olması gereklidir. Bu bilinç dahilinde ancak, eski alışkanlıklarını terk edip, gereken ağırlıklı yaşam düzeni geliştiren kişiler, istedikleri yaşam kalitesine kavuşabilirler.

Yeterince Su Tüketmemek

obezite_cerrahisi_sonrasi_yapilan_hatalar-2

Obezite cerrahisi sonrasında hastaların yaptığı hatalardan biri de yeterince su tüketmemeleridir. Suyun yeterince tüketilmemesi bireylerde halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı gibi şikayetlerin görülmesine sebep olur. Bu şikayetler, yeterince su tüketmeyen hastalarda daha sık ve şiddetli olarak ortaya çıkar.

Cerrahi müdahale sonrasında yağ yakımının hızlı bir şekilde devam etmesi için,  su tüketimin belirlenen düzeyi karşılaması gerekir. Bu nedenle, obezite cerrahisi sonrasında yeterli su tüketmeye dikkat etmek, hem kilo kontrolünü ve yağ yakımının devamlılığını sağlar. Hem de vücutta su kaybına bağlı problemlerinin ortaya çıkışının önlenmesi açısından önemli bir konudur.

Yanlış Beslenme ve Aşırı Karbonhidrat Tüketimi

Obezite cerrahisi sonrasında en sık yapılan hatalardan biri de beslenme düzenine dikkat etmemektir. Besin değeri bakımından zengin ve vücudun enerji ihtiyacını fazla kalori almadan karşılamayı sağlayan besinler, obezite cerrahisi sonrası fayda sağlayacak yiyeceklerdir.

Sebze ve meyve ağırlıklı ve kalorisi düşük gıdaların yerine, fazla yağlı ya da şekerli yiyecekler, kilo almaya davetiye çıkarırlar. Bisküvi, kek, kurabiye, şerbetli tatlılar gibi karbonhidratları çok fazla tüketmekle yükselen kan şekeri, çok fazla ve sık acıkmaya neden olur. Bu da yeniden kilo almaya neden olur.

Bunun yerine protein ağırlıklı et ve süt ürünlerinin beslenme programında daha sık tercih edilmelidir. Bu, operasyonun sonuçlarını uzun vadede görmeye yardımcı olacaktır.

obezite_cerrahisi_sonrasi_yapilan_hatalar-4

Obezite Cerrahisi Sonrası Hatalar Kralı: Sürekli Atıştırmak

Obezite cerrahisi sonrası hataların en çok kilo aldıranı, sürekli bir şey yemektir. Operasyon sonrası, ana ve ara öğünlerin dengeli bir şekilde belirlenmesi gerekir. Burada yapılan hatalardan biri ise belirlenen öğünlerin dışında atıştırmalıklar tüketmektir. Genel olarak 3 ana ve 3 ara öğün olarak tavsiye edilen dengeli beslenme piramidi öğünlere göre farklı kaloride besinleri içerir.

Bu besinler ise vücudun enerji durumuna göre metabolizmaya uygun besinlerdir. Ek olarak sürekli atıştırmalıkların tüketilmesi ise vücuda alınan fazladan kalori olarak tekrar kilo almaya neden olur. Bu açıdan, obezite cerrahisinden sonra atıştırmaktan vazgeçmelisiniz.

Canınız ekstra bir atıştırmalık istediğinde, kendinize bir hobi ya da o anda sizi oyalayacak bir uğraş bulmalısınız. Öğünlerinizi düzenli bir şekilde devam ettirebilirsiniz.

Hareketsiz Yaşam Tarzına Devam Etmek

Sağlıklı bir yaşamın gereksinimlerinden biri de spor ve egzersizdir. Obeziteye neden olan faktörlerden biri hareketsiz bir yaşam tarzıdır. Bu yüzden, obezite cerrahisi hastalarına hem operasyon öncesi hem de sonrasında egzersiz yapmaları önerilir.

Obezite ameliyatı sonrasında kişilerin birçoğu, istedikleri kiloya kavuştuklarını düşünerek eski hareketsiz yaşam tarzlarına geri dönerler. Hal böyle olunca, operasyon dahilinde verilen kilolar tekrar geri alınmaya başlar. Bu nedenle obezite cerrahisi sonrasında daha önceki hareketsiz yaşam tarzı bırakılmalı ve düzenli spor ve egzersizden oluşan bir program oluşturulmalıdır.

Vitamin ve Mineral Takviyelerini Gözardı Etmek

obezite_cerrahisi_sonrasi_yapilan_hatalar-1

Obezite ameliyatları, kişilerin kısa bir sürede yüksek miktarda kilo kaybetmesini sağlar. Bu doğrultuda vücut ek vitamin ve mineral takviyelerine ihtiyaç duyar. Obezite hastalarının birçoğu ise, doktorları tarafından önerilen vitamin ve mineral takviyelerini almayı reddeder ya da düzenli bir şekilde kullanmaz.

Bu durumda da vücutta yapısal bozulmalar başlayarak, bağışıklık sistemi zayıflar. Bu açıdan obezite ameliyatı geçirdiyseniz, sonrasında önerilen vitamin ve mineral takviyelerin düzenli olarak kullanmanız gerekir. Aksi takdirde halsizlik, yorgunluk ve kas kayıplarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Öğünlerin Yanında İçecek Tüketmek

Yemeklerin yanında kola ya da meyve suyu içmek, pek çok kişi için normal görünebilir. Fakat obezite ameliyatı geçirmiş hastalar için yapılmaması gerekenler arasında yer alır.

Asında bu durum yemekten önce ve sonra 30 dakika içecek tüketilmemesi kuralıdır. Yemekte içilen meyve suyu, kola, ayran gibi içecekler ise besinlerden istenen vitaminlerin alınamamasına ve midenin genişlemesine neden olur. Ve bu durum kilo almaya neden olacaktır.

Diğer yandan özellikle meyve suyu, kola gibi şeker içeriği fazla içecekler kan şekerini düşürür. Böylece öğün sonrasında kısa sürede yeniden acıkma durumu ortaya çıkar.

Soda Tüketmeye Devam Etmek

Sodanın besinleri daha rahat sindirmeye yardımcı olduğuna dair bir inanış vardır. Bu nedenle obez hastaların pek çoğunda soda tüketimi bir alışkanlık olarak görülür.

Sodanın vücuda genel olarak bir zararı olmasa da içerisinde bulunan gaz, midenin genişlemesine neden olur. Obezite cerrahisi sonrasında soda tüketilmemesi gerekir. Aksi takdirde genişleyen mide iç hacmi, yenden kilo almaya neden olmaktadır.

Alkolü Kararında ve Doğru Tüketmemek

Obezite operasyonu geçiren hastaların ilk 3 ay kesinlikle alkol tüketmemeleri gerekir. Sonrasında ise alkolü hayatlarından tamamen çıkarmasalar bile, doğru seçimlerle ve doğru dozda tüketmek daha doğru olacaktır. Bu anlamda yüksek kalorili ve alkol oranı yüksek alkollü içeceklerin yerine daha düşük kalorili şarap gibi içecekler alınabilir. Hem mideyi yormayacak, hem de kilo almayı önleyecek seçimler arasında yer alır. Kesinlikle hiçbir şekilde tüketilmemeli.

Obezite cerrahisi sonrası hatalar hakkındaki yazımızı birkaç başlık altında toplamak istedik. Eğer bu konuda sorularınız varsa aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.


Obezite ameliyatı olduktan sonra yapılan hataları özetleyen bir hasta;

Obezite Cerrahisi Sonrası Hatalar: Büyük Hatalarım!

Özellikle tüp mide ameliyatını çok iyi bilen ve araştıran biri olarak ben maalesef kontrolü kaybettim. Beslenme alışkanlıklarımı değiştirmeyerek maalesef bugün bu acı tabloyla karşı karşıya kaldım.

İlk dönemde gerçekten çok dikkatliydim ve son derece yediklerime içtiklerime dikkat ediyordum. Ama maalesef arkadaşlarımın, kahvenin yanında küçük bir parça çikolata ikramlarıyla kaçamaklarım başladı. Giderek artmaya, günden güne büyümeye başladı.

Doktorum Facebook’ta ekliydi ve her fotoğraf paylaşımımda telefona sarılır, bunu yapma diye defalarca nasihat etmiştir. Hatta defalarca kızmıştır ve sen kesinlikle böyle beslenmeye devam edersen kilo alırsın diye defalarca uyarmıştır.

NELER YAPTIĞIM İÇİN AMELİYAT SONRASI TEKRAR KİLO ALDIM?

DONDURMA: Arkadaşlar yemek sizi hemen tıkamaz ama kalorisi yüksek besinlerden biri olan dondurmayı rahatlıkla oturup bir kilo yersiniz. Bu sizi asla rahatsız etmez. Lütfen dikkat edin çok yemeyin!

KABAK ÇEKİRDEĞİ: Normal şartlarda kabak çekirdeği bir avuç yerseniz son derece yararlıdır. Ama oturup benim gibi kase kase yerseniz maalesef yarardan çok zarar verir. Vücudunuza aşırı derecede kalori yüklemesi yaparsınız buda size tombik tombik kilolar olarak geri döner. Lütfen benim düştüğüm hataya düşüp kaselerce tüketmeyin 🙂

ÇİKOLATA: Uzmanlarca da tavsiye edilen bitter çikolata, yararlı ama tabii ki kararında olursa… Ben ameliyattan sonra iki küçük parça yiyerek başladım. Şimdi günde 3 koca paketi bitirmeye başladım, bu da yüksek derecede kilo olarak bana geri döndü.

Lütfen kahve bahanesinin arkasına saklanmayın, çikolatadan uzak durun kuru meyvede hurma da iyi gidiyor. Kahvenin yanına deneyin bakın dediğim gibi benim hatama düşmeyin çikolata sevdasından vazgeçin.

SUYU YETERİNCE İÇMEMEK: Eskiden bilinçli biri olarak her şekilde 2 litre düzenli su içerdim. Su üstünüzdeki yağları parçalamanızın yok olmasına sebep olacak en büyük etkendir. Bunu çok iyi bilmeme rağmen su tüketimim git gide azaldı.

Şimdi günde 1 veya 2 tane 0.5 litre suyu zor içer oldum buda sizin yemek yemeye odaklanmanıza sebep oluyor. Lütfen günde minimum 1.5 litre su içmeye gayret edin. Hem böylelikle kilo veriminizde hızlanır ama yeterince su tüketmezseniz maalesef istediğiniz zamanda istediğiniz kiloyu veremezsiniz.

ŞEKER: Ameliyattan sonra şeker tüketimini tamamen bırakmıştım. 2 yılın sonuna doğru saçmalamaya başlayarak çayıma 4 şeker atarak, bu süreci ciddi anlamda baltalamaya başladım.

Arkadaşlar kilo veriminizin yavaşlamasını istemiyorsanız lütfen ama lütfen şekerden çok ama çok uzak durun şekerli besinler tüketmekten kaçının …

İŞLENMİŞ HAZIR GIDALAR: Arkadaşlar maalesef bunlarda kilo veriminizi ciddi anlamda etkiliyor. Özellikle ben bunlara çok yöneldim. Gong türü mısır patlağını paket paket yiyerek bu sürecimi ciddi anlamda baltaladım. Geri kilo alımını başlatmış oldum. Aferin bana iyi bok yedim ne diyeyim 🙂

Obezite Cerrahisi Sonrası Hatalar Silsilesi: Doktorları Dinlememek!

Ben hiç bir doktorun size bu ameliyatı yaptım. Artık geri kilo almayacaksın dediğini veya diyeceğini sanmıyorum. Evet doktorlar midemizi küçültüyor ama maalesef benim gibi bazı insanların beyni obez kalıyor.

Lütfen doktorlarınızı can kulağıyla dinleyin. Bazı arkadaşlar maalesef hiç bir şekilde geri kilo alınmayacağını söylüyor. Ama maalesef bu doğru değil arkadaşlar. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmezseniz ciddi anlamda geri kilo alırsınız. Tüp mide ameliyatı gerçekten son derece yararlı bir araç ama bu aracı doğru şekilde kullanmak tamamen bizim elimizde.

Bunu ciddi anlamda kullanan arkadaşlar var, onları burdan tebrik ediyorum. Ama gerçekten sonradan doktorları suçlayan arkadaşlar görüyorum. Sevgili arkadaşlar doktorlar bir cerrahtır ve onların işi başarılı bir ameliyat çıkarmaktır. Beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek tamamen sizin ellerinizde.

Size tavsiyem ameliyattan sonra mutlaka bir diyetisyenden yardım almanızdır. Böylelikle benim gibi saçmalamaz geri kilo almanın da önüne geçmiş olursunuz

NOT: BUNU SİZE YAZMAMIN AMACI, SİZİ TÜP MİDE AMELİYATINDAN SOĞUTMAK DEĞİL. AKSİNE BENİM YAPTIĞIM HATALARI YAPMAMANIZ VE SON DERECE DİKKATLİ OLMANIZDIR.

Obezite cerrahisi sonrası hatalar yapmamaya özen gösterin lütfen. Yazı son olarak 2020 yılında güncellenmiştir.

Kategoriler
Obezite Cerrahisi

Obezite Cerrahisi Olan Hastaların 10 Hatası

Obezite cerrahisi olan hastaların yaptığı hataları derleyen Ulusal Kilo Kaybı Cerrahisi Derneği, bu hatalara dikkat çekerek obezite ameliyatı geçirenleri uyardı.

Kilo Verme Ameliyatı (Obezite Ameliyatı)

Kilo verme Ameliyatı (WLS: Weight Loss Surgery) olarak da bilinen Bariatrik Kilo Verme Cerrahisi (Türkiye’de obezite cerrahisi ya da obezite ameliyatı olarak bilinmektedir.) morbid obezite tedavisinde en başarılı tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir.

Bariatrik Kilo Verme Cerrahisi, hastaların daha sağlıklı bir yaşam tarzı elde etmek konusunda bir araç sağlamaya yardımcı olurken, ameliyatın başarılı olabilmesi için, ortaya çıkması gereken pek çok davranış değişiklikleri, duygusal düzenlemeler ve yaşam tarzı değişiklikleri söz konusudur.

Kilo verme operasyonunu başarısı, ölçek bazında çeşitli ölçümler, kişisel, fiziksel ve zihinsel başarımlar gibi çeşitli açılardan ölçülmektedir. Ulusal Kilo Kaybı Cerrahisi Derneği, bariatrik kilo kabı cerrahisi olan hastaların ameliyat sonrası yaptıkları 10 hatayı tespit etmiş ve bu hatalara karşı çözüm önerileri sunmuştur.

Obezite cerrahisi sonrası yapılan 10 hataHata 1: Vitamin Mineral ve Ek Takviyeleri Almamak

Bariatrik zayıflama cerrahisi sonrasında, hastalar için vitamin, mineral ve takviye alımı son derece önemlidir. Hastalar, bu operasyon sonrasında, çok düşük kalorili bir diyet doğrultusunda beslenecekleri için vücudu ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini tam olarak alamayacaklardır.

Bu nedenle, vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilmek adına gerekli vitamin, mineral ve ek gıda takviyelerini kullanmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, vücutta vitamin eksiklikleri ve buna bağlı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Hata 2: Ameliyatın Obezitenin Tam Tedavisi Olduğunu Düşünmek

Cerrahi tedavi bir tedavi değil, bir araçtır. Bu doğrultuda, Bariatrik Kilo Verme Cerrahisi, hastalara, obezite ve obeziteye eşlik eden hastalık durumlarını iyileştirmeye yardımcı olacak bir araç sağlamaktadır.

Bariatrik Kilo Verme Cerrahi sonrasında, işin %40’lık bölümü cerrahi sonuçlarıyla ilişkili olurken, geri kalan %60’lık bölüm hastaya bağlı olarak gelişmektedir.

Hata 3: Yemeklerle Birlikte Sıvı Tüketmek

Yemeklerin sıvı ile birlikte tüketimi, yiyeceklerin mideye çok daha hızlı inesini ve bu doğrultuda hastaların daha erken açlık hissetmesine neden olmaktadır.

Bu durum ise, beraberinde midenin aşırı doldurulması ile mide ağrısı, reflü ya da yemek borusu ve mide de gerilmelere yol açmaktadır.

Hata 4: Yanlış Beslenme

Sağlıklı beslenme kimi zaman zorlayıcı olabilmektedir. Diğer yandan, bariatrik cerrahi sonrasında hastalarda görülen hatalardan biri de yanlış beslenme şeklidir. Ameliyatı başarılı olabilmesi ve devamında istenen davranış ve yaşam biçimi değişikliklerinin oluşturulabilmesi için, hastaların doğru besin maddelerinin yer aldığı uygun bir diyetle beslenmeleri gerekmektedir.

Ameliyat sonrası hastaların, karbonhidratlar ve yüksek şeker içeren gıdalardan uzak durması önerilmektedir. Aksi halde, bu gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkan kaloriler yakılamadığında şeker olarak depolanacak ve sonrasında vücutta yağ olarak saklanacaktır. Bu noktada, proteinler, ameliyat sonrası beslenmenin en önemli parçası olmaktadır.

Hata 5: Yeterince Su İçmemek

Bariatrik Kilo Verme Operasyonu sonrasında vücudun su düzeyinin yüksek olması oldukça önemlidir. Su, vücudun iyileşmesine yardımcı olur, enerji seviyesini yükseltir ve kilo verildiğinde en iyi performansla fonksiyonları devam ettirmeyi sağlar. Gün boyunca su içmeyi unutmak ya da atlamak vücutta dehidrasyona yol açabilir ve sonuçta bu durum, bariatrik cerrahi sonrasında, hastanın sağlığına ve gelişimine zarar verebilir.

Hata 6: Atıştırmaklar

Atıştırmak, gün oyunca belli zamanlarda küçük miktarlarda bir şeyler yeme durumudur. Ameliyat sonrasında dikkat edilmeden yapılan bu atıştırmalar, kilo seviyesinin kolayca artmasına neden olabilmektedir.

Hata 7: Düzenli Egzersiz Yapmamak

Egzersiz yapmak, kilo verme sürecine yardımcı olacak en iyi yolardan biridir. Egzersiz yapıldığında vücutta kas inşa edilir. Vücudun kas yoğunluğu arttıkça, vücut dinlenirken dahi çok daha fazla kalori yakacaktır.

Hata 8: Yanlış Karbonhidratları Tüketmek

Rafine ya da basit karbonhidratlar imalar veya yeniden ambalajlama işlemlerine maruz kalmakta olup (örneğin cips, mısır gevreği, kek ve bisküviler), bu açıdan mevcuttaki en kötü karbonhidrat şeklini oluşturmaktadırlar.

Bariatrik zayıflama ameliyatı geçiren hastaların, bu türde karbonhidratlardan uzak durmaları ve çoğunlukla lif, vitamin ve mineral bakımından zengin kompleks nitelikte karbonhidratları (örneğin: ıspanak, brokoli, fıstık, kabak gibi sebzeler)

Hata 9: Yüksek Kalorili Şekerli İçecekleri Tüketmek

Soda, kola vb. içecekler, mide kaslarını gergin hale getirme özelliğine sahiptir. Bariatrik cerrahi sonrasında gazlı içeceklerin sürekli tüketimi, bu içeceklerde bulunan hava mide kese dilatasyonuna neden olabilir.

Yanı sıra, gazlı içecekler, özellikle şeker açısından aşırı derecede yüksektir ve bu doğrultuda aşırı kalori alımına katkıda bulunabilirler.

Hata 10: Alkol Tüketmek

Alkol boş ve faydası kalori olup, her gramda yaklaşık 7 kalori içerir. Alkol kan dolaşımında daha hızlı absorbe olduğundan, hastaların kilo kaybı sürecinde, özellikle gastrik bypass ameliyatı geçirmişlerse, alkol alımını sınırlaması önemlidir. Aksi takdirde kan alkol düzeyleri çok hızlı bir şekilde yükselir. Ayrıca, bariatrik kilo kaybı cerrahisi sadece zihinsel olarak değil, duygusal olarak da çok fazla değişiklik gerektirir.

Bütün bu değişiklikler bir gecede meydana gelmez ve yeni rutinlere ve yeni beslenme şekillerine yum sağlamaya göre zaman alır. Bariatrik kilo verme ameliyatında amaç, hastaların sağlıklı bir kilo ve yaşam tarzı elde etmelerini sağlamak için gerekli becerileri öğretmektir. Cerrahi sonrası yapılan hataları ve alınması gereken önlemleri sırlayan bu listenin, mevcut ve gelecekteki hastaların ameliyat sonrası oluşabilecek durumları tespit etmelerini sağlayacaktır.

Kaynak:

http://www.healthnlife.info/2017/05/30/bariatric-weight-loss-surgery/