fbpx
Kategoriler
Obezite

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları (Beslenme Önerileri)

Merhabalar, öncelikle hepinize fit ve sağlıklı günler diliyorum. Bu yazımda sizlere sindirim sistemi rahatsızlıkları için beslenme önerileri hakkında bahsetmek istiyorum. En sık karşımıza çıkanlar olarak reflü, diyare ve konstipasyonu (kabızlık) ele aldım. Bildiğiniz üzere sindirim sistemi vücudumuz için oldukça önemli yer tutar.

Peki sindirim nedir?

Sindirim besinlerin ağıza alınmasıyla başlar ve kalınbağırsağa kadar devam eden bir süreçtir. Bu süreçte görev yapan organlar bizim için önemlidir. (Özafagus,mide,bağırsaklar..) Özafagusta en sık rastladığımız problem REFLÜDÜR. Reflüde beslenmemize dikkat edersek karşılaştığımız problemleri en aza indirebiliriz.

Reflü nedir?

Kısaca özetleyecek olursak mide asitinin yemek borusuna kaçması, yükselmesi. Nedenleri aşırı kilo (yağlanmanın mideye yaptığı baskı), alkol, baharat kullanımı, çikolata, acı ve ekşi soslar…

Reflü belirtileri nelerdir?

Ağıza acı, ekşi sıvı gelmesi, boğazda yanma, yutma güçlüğü  vb sorunlar..

EĞER REFLÜMÜZ VARSA NASIL BESLENMELİYİZ?

Reflü hastalığı ile karşı karşıyaysak en yakın zaman içerisinde kilomuzu ideal kilo aralığına çekmeliyiz. Gün içerisinde tükettiğimiz besinler az yağlı, çok proteinli olmalıdır. Koyu kahve, soğan, kükürtlü sebzeler (karnabahar, brokoli, lahana…), çay ve çikolata gibi besinlerin kullanımı sınırlandırılmalıdır.

Çok soğuk ve çok sıcak besinler tüketmemeli ve beslenme sıklığımızı iki saatte bir şeklinde ayarlamalıyız.  En önemlisi bizi hangi besinler daha çok rahatsız ediyor? sorusu cevaplanmalı ve buna göre kendimize yol çizmeliyiz.

DİYARE VE  KONSTİPASYON SORUNUMUZ VARSA NASIL BESLENMELİYİZ?

Bağırsak hastalıkları oldukça yaygındır ve çok sık karşımıza çıkar. En sık karşılaştığımız DİYARE ( halk arasında ishal) ve KONSTİPASYON (halk arasında kabızlık)’dır.

İshal tedavisi için halk arasında birçok tedavi geliştirilmiş fakat hangisi doğru hangisi yanlış olduğunu bilmediğimiz için mutlaka bir uzmana danışılmalıdır. Çünkü ishal önemsenmeyen bir rahatsızlık olsada aslında çok tehlikelidir ve ölümle bile sonuçlanabilir.

DİYAREDE BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Eğer ki ishal olduysak vücudumuzdan tuz ve su kaybı olduğunu unutmayalım. Bu nedenle kaybettiğimiz tuz ve suyun karşılanması gerekir. Eğer ki ihtiyacımız olanı karşılayamazsak kendimizi halsiz ve enerjisi düşük hissederiz.

Kaybettiğimiz enerji ve besin ögesi gereksinimlerini karşılamalıyız. Posa bağırsak hareketlerini arttırdığı için beslenmemizde az posalı az yağlı diyetlere yer vermeliyiz. Meyveleri kabuksuz olarak tüketmemiz çok önemlidir. Ayran, yoğurt (kaybettiğimiz mineralleri yerine koymamız için harika bir kaynaktır.) pirinç lapası, haşlanmış patates tüketilebilir.

KABIZLIKTA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Eğer ki kabızlık probleminiz varsa  her gün mutlaka en az 2 litre su almaya özen göstermelisiniz. Bol posalı yiyecekler tüketilmeli, bağırsak hareketimizi arttırıcı besinler tüketilmelidir. Gün içerisinde meyve tüketimizi kuru kayısı, erik marmelatları ile değiştirebilirsiniz. Beslenmenizde mutlaka kefir ve probiyotik besinlere yer vermelisiniz.

Sindirim sistemi rahatsızlıkları için önerilerimizi bu şekilde özetleyebiliriz. Bir daha ki beslenme ile ilgili yazılarımda görüşmek üzere, sevgiyle kalın 🙂 Sorularınız ve merak ettikleriniz için yorum bırakmayı ve bizi takip etmeyi unutmayın…